POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO – MOSLAVAČKA
Rimska 19, 44 000 Sisak, tel.: +385 44 560 111
sisačko-moslavačka uprava > Vijesti > Edukativna predavanja na temu zaštite osoba treće životne dobi

Edukativna predavanja na temu zaštite osoba treće životne dobi

Edukativna predavanja na temu zaštite osoba treće životne dobi
16. svibanj 2018. -

Foto:  PU sisačko-moslavačka

U Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima te u prostorijama Udruge umirovljenika u Novskoj su na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, održana edukativna predavanja na temu „Zlatna jesen“.

Predavanja su održali policijski službenici za prevenciju Policijske uprave sisačko-moslavačke Slavko Jerković i Srećko Pejnović, kontakt policajac Policijske postaje Novska Milan Pilipović, dok je ispred Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ izlaganje imala vanjska suradnica ove Policijske uprave, dr. sc. Daša Poredoš Lavor. Zanimljiva predavanja su uključivala niz tema i sadržaja namijenjenih zaštiti osoba starije životne dobi, a sudjelovalo je četrdesetak umirovljenika.

U sklopu projekta Sigurnost osoba treće životne dobi“, policijski službenici su okupljene upoznali s obilježjima prijevara, krađa i drskih krađa te ponašanjem počinitelja, kao i o broju zastupljenosti starijih osoba kao žrtava ovakvih kaznenih djela. Pruženi su im savjeti kako podići razinu samozaštitnog ponašanja te su uzeti primjeri iz prakse, poput prodaje lažnog nakita tj. zlatnih lančića na ulici, masažera i posteljina po privatnim kućama, telefonskih poziva i lažnog predstavljanja kao zaposlenika banaka ili policijskih službenika koji dolaze u kuće i stanove i na prijevaru uzimaju novac, pod izlikom da idu provjeriti jesu li novčanice lažne.

Umirovljenici su iznijeli i svoja osobna iskustva s prevarantima te su zaključili kako su im danas dobivene informacije vrlo korisne u smislu sprječavanja da i sami ne postanu žrtve prijevare.

Dr. sc. Poredoš Lavor predstavila je projekt „Informirana zajednica primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“, čiji je nositelj Građanska inicijativa „Moj grad Sisak", a partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Osmišljeno je da se ovaj projekt u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije provodi tijekom cijele 2018. godine. Poredoš Lavor nadalje se osvrnula na osobitosti života osoba starije životne dobi, gubicima koji prate ovu životnu skupinu, ali i na probleme nasilja nad osobama starije životne dobi. "Najčešći razlog nasilja nad starijim osobama je koristoljublje. Istraživanja su pokazala da se opasnost od izvrgnutosti nasilju u obitelji za starije povećava ako je žrtva ovisna zbog bolesti ili siromaštva, ako živi u obitelji opterećenoj nasiljem i međugeneracijskim sukobima. Starije osobe nezadovoljne svojim položajem u obitelji često i same prikrivaju pojavne znakove zanemarivanja i/ili zlostavljanja“ - pojasnila je ona.

Na kraju druženja okupljenima su podijeljeni promotivni materijali te su zamoljeni da savjete i upozorenja koja su na ovom predavanju čuli prenesu svojim prijateljima i poznanicima, susjedima, a posebice svojim vršnjacima koji žive sami, sve kako bi se izbjeglo da ne postanu žrtve ovakvih ili sličnih kaznenih djela.

Suradnja s umirovljenicima s područja Lipovljana i Novske nastaviti će se i dalje.
Vijesti za aktualni mjesec:


24.9.2018.Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
24.9.2018.Kazneno prijavljen za iznudu u pokušaju
24.9.2018.Osumnjičen za krađu crijepa iz dvorišta
24.9.2018.Ukradeno devet stabala hrasta lužnjaka
24.9.2018.Zatečeni u neovlaštenom posjedu droge
24.9.2018.Alkoholizirani vozači u prometu
24.9.2018.Dva požara na otvorenim prostorima i jedan na gospodarskom objektu
24.9.2018.Tri krađe i pokušaj teške krađe
24.9.2018.Dnevni događaji – sažetak
24.9.2018.Poduzimanje pojačanih aktivnosti prometne policije do kraja 2018.
22.9.2018.U slijetanju automobila na sunjskom području putnik zadobio ozljede opasne za život, u Petrinji pješak teško ozlijeđen
21.9.2018.NAJAVA: Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
21.9.2018.Policija s članovima Udruge slijepih provela akcije u Sisku i Petrinji
21.9.2018.Sisak: Osumnjičen za krađu bakrenog užeta
21.9.2018.U Glini provaljeno u ugostiteljski objekt
21.9.2018.S napuštenog imanja ukradene planjke
21.9.2018.Iz otključanog kombajna ukradeni razni predmeti
21.9.2018.Dnevni događaji – sažetak
20.9.2018.Rezultati postupanja po projektu EDWARD
20.9.2018.Pretragom kuće pronađena automatska puška i streljivo


str.: 1 od 5. Ukupno: 93 zapisa.