POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO – MOSLAVAČKA
Rimska 19, 44 000 Sisak, tel.: +385 44 560 111
sisačko-moslavačka uprava > Vijesti > Nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" u Petrinji

Nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" u Petrinji

Nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" u Petrinji
19. veljača 2018. -

Danas, 19. veljače  s početkom u 9 sati, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji sa Službom prevencije i Protueksplozijskom službom Ravnateljstva policije, proveli preventivnu aktivnost koja je imala za cilj upoznati javnost s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju.

Jednako tako, cilj ove kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ je potaknuti, ali i pozvati građane na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg nezakonito posjeduju. Navedeni ciljevi su usklađeni sa strateškim ciljevima Europske unije. 

Tako je današnjom kampanjom u Petrinji prezentiran rad policije, a posebno rad robota Teodora i službenog psa za detekciju eksploziva, dok su se provedbi kampanje provođenjem različitih aktivnosti i interaktivnim radionicama pridružili i partneri Policijske uprave, i to:  Hrvatski centar za razminiranje Sisak, Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak, Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Novska s atraktivnim psom tragačem, Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Petrinja, Javna vatrogasna postrojba Grada Petrinje, Gradski muzej Sisak, Airsoft udruga Petrinja, Udruga specijalne policije „OSA“ Sisak te petrinjske osnovne škole Dragutina Tadijanovića i Mate Lovraka. 

Podršku ovoj današnjoj kampanji svojim su dolaskom u Petrinju dali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Ruža Novaković, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Ankica Krnjaić-Magdić i mnogi drugi.

U svom obraćanju ministar Božinović se osvrnuo na problematiku minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj. Naime, minama je zagađena površina od 405,9 km2, na prostoru devet županija te 58 gradova i općina. Najugroženije su Ličko-senjska županija s 134,1 km2 te Sisačko-moslavačka županija s 70,5 km2. Od 1996. godine u  Republici Hrvatskoj od mina je stradalo 595 osoba, od čega 203 smrtno. Na području Sisačko-moslavačke županije stradalo je 114 osoba, od čega 38 smrtno. „Upravo zato posebnu pozornost pridajemo ovakvim preventivnim aktivnostima, posebice na minski najugroženijim područjima, a onda senzibilizirajući javnost posebnu pažnju posvećujemo i djeci.“ rekao je ministar Božinović te istaknuo da je Nacionalnim programom protuminskog djelovanja Republike Hrvatske u razdoblju od 2009. do 2019. godine planirano ostvarenje slijedećih ciljeva: održavanje obilježenosti minski sumnjivog područja u svim fazama rješavanja minskog problema, izrađivanje i provođenje programa edukacije cjelokupnog stanovništva koje živi i/ili radi u okruženju minski sumnjivog područja ili gravitira istom, nastavljanje s pružanjem skrbi i rehabilitacije, uključujući psiho-socijalnu rehabilitaciju i ekonomsku reintegraciju svim žrtvama mina te pozicioniranje i promoviranje hrvatskog sustava protuminskog djelovanje u međunarodnoj zajednici. Ministar Božinović je posebno naglasio da kvantiteta razminiranja ne smije ići na štetu kvalitete, odnosno bez obzira koliko će razminiranje odužiti najvažnije da minski zagađena području budu u potpunosti očišćena i da posao bude kvalitetno obavljen.

Tijekom boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Sisku nazočio obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje gdje je HCR-u, između ostaloga, čestitao na svim uspjesima koje su dosad ostvarili, na svim rezultatima koje su postigli te im poželio da na način jednak dosadašnjem, pristupe svim projektima i programima koje tek planiraju realizirati. "U 2107. godini, prvi puta od osnivanja, nije zabilježen niti jedan minski incident ili nesreća. Nastavljamo ulagati u kvalitetnu zaštitu pirotehničara, modernu opremu i strojeve, odlične projekte financirane sredstvima Europske unije. Razminiranje ostaje prioritet Vlade Republike Hrvatske"  istaknuo je ministar Božinović. 

Vijesti za aktualni mjesec:


23.3.2018.Obveze sudionika u prometu tijekom ljetnog računanja vremena
23.3.2018.Iz jednog kamiona ukradeno gorivo, iz drugog akumulatori
23.3.2018.U prometu zatečen s nepripadajućim registracijskim pločicama
23.3.2018.Benzinom palio peć na kruta goriva
23.3.2018.Dnevni događaji – sažetak
22.3.2018.Biskup Košić primio djelatnike PU sisačko-moslavačke
22.3.2018.Glina: Edukacija osoba treće životne dobi
22.3.2018.U sisačkom trgovačkom centru ukradeni parfemi i kreme
22.3.2018.Krađa u Topuskom
22.3.2018.Dnevni događaji – sažetak
21.3.2018.Najava: Edukacija osoba treće životne dobi u Glini
21.3.2018.Osumnjičeni za razbojništvo na području Topuskog
21.3.2018.Dvojac osumnjičen za tešku krađu na području Gline
21.3.2018.Kazneno prijavljen zbog zlouporabe opojnih droga
21.3.2018.Teška krađa na parkiralištu autoceste
21.3.2018.Vozačima kamiona na autocesti utvrđeni prometni prekršaji
21.3.2018.Dnevni događaji – sažetak
20.3.2018.Sisačko-moslavački policajci i dalje angažirani na poplavama i klizištima
20.3.2018.Provaljeno u prostorije petrinjske tvrtke
20.3.2018.Požar na garaži


str.: 1 od 5. Ukupno: 93 zapisa.