POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO – MOSLAVAČKA
Rimska 19, 44 000 Sisak, tel.: +385 44 560 111
sisačko-moslavačka uprava > Vijesti > Nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" u Petrinji

Nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" u Petrinji

Nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" u Petrinji
19. veljača 2018. -

Danas, 19. veljače  s početkom u 9 sati, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji sa Službom prevencije i Protueksplozijskom službom Ravnateljstva policije, proveli preventivnu aktivnost koja je imala za cilj upoznati javnost s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju.

Jednako tako, cilj ove kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ je potaknuti, ali i pozvati građane na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg nezakonito posjeduju. Navedeni ciljevi su usklađeni sa strateškim ciljevima Europske unije. 

Tako je današnjom kampanjom u Petrinji prezentiran rad policije, a posebno rad robota Teodora i službenog psa za detekciju eksploziva, dok su se provedbi kampanje provođenjem različitih aktivnosti i interaktivnim radionicama pridružili i partneri Policijske uprave, i to:  Hrvatski centar za razminiranje Sisak, Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak, Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Novska s atraktivnim psom tragačem, Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Petrinja, Javna vatrogasna postrojba Grada Petrinje, Gradski muzej Sisak, Airsoft udruga Petrinja, Udruga specijalne policije „OSA“ Sisak te petrinjske osnovne škole Dragutina Tadijanovića i Mate Lovraka. 

Podršku ovoj današnjoj kampanji svojim su dolaskom u Petrinju dali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Ruža Novaković, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Ankica Krnjaić-Magdić i mnogi drugi.

U svom obraćanju ministar Božinović se osvrnuo na problematiku minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj. Naime, minama je zagađena površina od 405,9 km2, na prostoru devet županija te 58 gradova i općina. Najugroženije su Ličko-senjska županija s 134,1 km2 te Sisačko-moslavačka županija s 70,5 km2. Od 1996. godine u  Republici Hrvatskoj od mina je stradalo 595 osoba, od čega 203 smrtno. Na području Sisačko-moslavačke županije stradalo je 114 osoba, od čega 38 smrtno. „Upravo zato posebnu pozornost pridajemo ovakvim preventivnim aktivnostima, posebice na minski najugroženijim područjima, a onda senzibilizirajući javnost posebnu pažnju posvećujemo i djeci.“ rekao je ministar Božinović te istaknuo da je Nacionalnim programom protuminskog djelovanja Republike Hrvatske u razdoblju od 2009. do 2019. godine planirano ostvarenje slijedećih ciljeva: održavanje obilježenosti minski sumnjivog područja u svim fazama rješavanja minskog problema, izrađivanje i provođenje programa edukacije cjelokupnog stanovništva koje živi i/ili radi u okruženju minski sumnjivog područja ili gravitira istom, nastavljanje s pružanjem skrbi i rehabilitacije, uključujući psiho-socijalnu rehabilitaciju i ekonomsku reintegraciju svim žrtvama mina te pozicioniranje i promoviranje hrvatskog sustava protuminskog djelovanje u međunarodnoj zajednici. Ministar Božinović je posebno naglasio da kvantiteta razminiranja ne smije ići na štetu kvalitete, odnosno bez obzira koliko će razminiranje odužiti najvažnije da minski zagađena području budu u potpunosti očišćena i da posao bude kvalitetno obavljen.

Tijekom boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Sisku nazočio obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje gdje je HCR-u, između ostaloga, čestitao na svim uspjesima koje su dosad ostvarili, na svim rezultatima koje su postigli te im poželio da na način jednak dosadašnjem, pristupe svim projektima i programima koje tek planiraju realizirati. "U 2107. godini, prvi puta od osnivanja, nije zabilježen niti jedan minski incident ili nesreća. Nastavljamo ulagati u kvalitetnu zaštitu pirotehničara, modernu opremu i strojeve, odlične projekte financirane sredstvima Europske unije. Razminiranje ostaje prioritet Vlade Republike Hrvatske"  istaknuo je ministar Božinović. 

Vijesti za aktualni mjesec:


23.7.2018.Pretragom pronađena puška, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva
23.7.2018.Gvozd: U prometnoj nesreći tri osobe teško, a dvije lakše ozlijeđene
23.7.2018.Brzina i alkohol u prometu
23.7.2018.Krađa na odmorištu autoceste
23.7.2018.Četiri slučaja zlouporabe opojnih droga
23.7.2018.Zatečeni u šumskoj krađi
23.7.2018.Pet teških krađa provaljivanjem
23.7.2018.Zbog kvara na sustavu za dovod goriva Daewo Lanos u potpunosti izgorio
23.7.2018.Dnevni događaji – sažetak
20.7.2018.NAJAVA: Nadzor nepropisne uporabe mobitela u vožnji
20.7.2018.Osumnjičen za provalu u obiteljsku kuću
20.7.2018.Šumska krađa na području Gline
20.7.2018.Petrinja: Iz kuće ukraden novac
20.7.2018.Dnevni događaji – sažetak
19.7.2018.Pretragom kuće pronađene puške, bomba i streljivo
19.7.2018.S kuće demontirane i ukradene hrastove planjke
19.7.2018.Kaznena djela utaje
19.7.2018.Dnevni događaji – sažetak
18.7.2018.Provale u kuće i stanove tijekom godišnjih odmora
18.7.2018.U dvorištu uzgojio 17 stabljika marihuane


str.: 1 od 5. Ukupno: 97 zapisa.