POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO – MOSLAVAČKA
Rimska 19, 44 000 Sisak, tel.: +385 44 560 111
sisačko-moslavačka uprava > Vijesti > U Strugi Banskoj obilježena 26. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih ...

U Strugi Banskoj obilježena 26. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika

U Strugi Banskoj obilježena 26. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika
26. srpanj 2017. -

Foto:  MUP

U mjestu Struga Banska danas, 26. srpnja, obilježena je 26. godišnjica tragičnog stradavanja desetorice hrvatskih redarstvenika. Tog 26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginulo je deset hrvatskih policajaca, osam iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke.

Počast su im odala mnoga izaslanstva kod spomen obilježja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uz obitelji poginulih policajaca, prisustvovali su ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec, načelnici Policijske uprave zagrebačke i sisačko-moslavačke Željko Prša i Marko Rašić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predstavnici lokalne vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je istaknuo kako poginuli policajci zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost. „Njihova uloga je nemjerljiva, baš kao i uloga svih hrvatskih redarstvenika i hrvatske policije – institucije koja je na početku ratnih događanja prva bila u stanju organizirati obranu i iz čijih su se postrojbi razvile hrvatska vojska i oružane snage. Herojstvo Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića već je poznato. Obojica su poginula, ali su ušla u našu povijest kao jedni od začetnika oružanog otpora neprijatelju na području općine Dvor. Samo rijetki ostaju pribrani u teškim i naizgled bezizlaznim situacijama. Takvi pojedinci najbolje se ostvaruje u humanim, plemenitim pozivima, u kojima bez obzira na sve opasnosti pomažu u nevolji. Policija je jedna od službi sazdana upravo od takvih pojedinaca“, rekao je ministar Davor Božinović.

„Budimo i mi u današnja na drugi način izazovna vremena, jednako časni i odgovorni. Odgovaramo na rastuće izazove i globalne prijetnje današnjice“, istaknuo je i dodao da nam njihova odlučnosti i nepokolebljivost bude onaj toliko potreban poticaj za vaganje između pravičnog i nepravičnog, dobrog i lošeg.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  je istaknuo kako se s dubokom tugom ali i ponosom  prisjećamo deset naših hrabrih hrvatskih policajaca koji su braneći mještane i civile Pounja položili svoje živote na današnji dan odupirući se nadmoćnijem neprijatelju. „Zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska je danas slobodna, neovisna i demokratska država. Domovinski rat bio je pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački iz kojeg smo izašli kao pobjednici“, istaknuo je ministar Tomo Medved.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je rekao da je herojski čin prije 26 godina rijetko zabilježen događaj u Domovinskom ratu, ali i povijesti općenito. „Herojski čin Mile Blaževića Čađe koji je s kolegom Filipovićem žrtvovao svoj život zaslužuje puno više. Ovaj čin, kad ste svjesni da žrtvujete svoj život za svoje najmilije, da oni ne bi stradali, rijetko je zabilježen u povijesti“.

Cijeli događaj bio je popraćen pjesmom članicama KUD-a „Pounjski pleter“, a molitvu za poginule redarstvenike vodio je izaslanik vojnog ordinarija velečasni Ozren Bizek.  

„Živim štitom“ protiv policije

Upravo se u Strugi Banskoj dogodio herojski čin hrvatskog policajca – pričuvnog policajca iz Struge Mile Blaževića zvanog Čađo. On je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“. Mile Blažević Čađo, koji je tog trena bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na vojni transporter, rekao sumještanima u „živom štitu“ da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom sve je eksplodiralo. Tu mu je pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela. Od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula. Tog dana svoj život za obranu Hrvatske dali su i njihovi kolege: Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.

U znak njegovu veliku herojstvu, policijski ophodno-patrolni brod od  2011. godine nosi ime Mile Blaževića-Čađe.


ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović

ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved
župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić
KUD „Pounjski pleter“


Vijesti za aktualni mjesec:


23.11.2017.Petrinja: Trojica mladića u jednoj noći počinila više kaznenih djela
23.11.2017.Tri požara na građevinskim objektima
23.11.2017.Dnevni događaji – sažetak
22.11.2017.NAJAVA 24-satnog nadzora brzine
22.11.2017.Autocestom jurio 240 km/h
22.11.2017.Kutina: Dvojac osumnjičen za krađu novčanika u trgovačkom centru
22.11.2017.Dnevni događaji – sažetak
21.11.2017.Na parkiralištu u Sisku ukraden automobil
21.11.2017.Sažetak događaja iz proteklog tjedna
21.11.2017.Dnevni događaji – sažetak
20.11.2017.Obilježen Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja
20.11.2017.Preventivno–sigurnosna akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila 2017."
20.11.2017.Sisak: Nesretni slučaj prilikom piljenja drva
20.11.2017.Ubijajući svinju nehotično ranio 39-godišnjaka
20.11.2017.Osumnjičen za krađu drva na području Dvora
20.11.2017.Dvije dragovoljne predaje minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva
20.11.2017.Brzina i alkohol u prometu
20.11.2017.Krađa svinja na području Parka prirode Lonjsko polje
20.11.2017.Krađa novčanika u trgovačkom centru
20.11.2017.Provale u trgovine mješovitom robom


str.: 1 od 5. Ukupno: 87 zapisa.