POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO – MOSLAVAČKA
Rimska 19, 44 000 Sisak, tel.: +385 44 560 111
sisačko-moslavačka uprava > Vijesti > Obilježena 26. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Obilježena 26. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Obilježena 26. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini
26. lipanj 2017. -

Foto:  PU sisačko-moslavačka

„Dvadeset i šest je godina prošlo od događaja koji nikada ne smije biti zaboravljen. Tog jutra 26. lipnja, nakon što je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o razdruživanju s bivšom državom i uspostavljanju suverene i neovisne Hrvatske, srpski su pobunjenici započeli oružani napad na Policijsku postaju Glina“. Dio je to govora kojim se izaslanik ministra unutarnjih poslova, dr. Josip Mihaljević obratio na 26. obljetnici početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu, koja je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, danas svečano obilježena u Glini.

Uz branitelje Gline te članove obitelji poginulog policajca Tomislava Roma, na obilježavanju su bili nazočni: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, ministar branitelja Tomo Medved, general Mladen Markač, izaslanik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević s pridruženim izaslanstvom koje su činili zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić, sisački biskup mons. dr. Vlado Košić, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, građanke i građane Gline i drugi.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, a u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko i sve branitelje, izaslanstva, predstavnici udruga i građani položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja „Suza“ na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini. Misu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Na svečanom programu u Hrvatskom domu u Glini, koji je započeo minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu, nazočnima su se prigodnim govorima obratili glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, izaslanik ministra MUP-a dr. Josip Mihaljević, ministar branitelja Tomo Medved i župan Ivo Žinić u ime predsjednika Hrvatskog sabora. Program su izvođenjem prigodne domoljubne poezije upotpunili učenici Srednje škole Glina Ema Iharoš i Dominik Karaula, a hrvatskim narodnim pjesama predstavili su se članovi Kulturno umjetničke udruge „Viduševac“.

U sklopu obilježavanja današnje obljetnice, na jezeru Bajer je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Sisačko-moslavačke županije održan III. Memorijalni kup „Tomislav Rom“ u sportskom ribolovu, a na športsko-rekreacijskom centru Banovac održan je sportski susret u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije. Također je održana i tradicionalna memorijalna utrka „Tomislav Rom“.


Polaganje vijenaca na grobu Tomislava Roma
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika "Suza" u Glini

Sveta misa
Svečani program u Hrvatskom domu u Glini
Gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević

Izaslanik ministra MUP-a dr. Josip Mihaljević
Ministar branitelja Tomo Medved
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivo Žinić-župan Sisačko-moslavačke županije


Vijesti za aktualni mjesec:


22.2.2018.Policijski kapelan don Ivo Borić uveden u službu
22.2.2018.Na području Novske srušena i ukradena dva hrastova stabla
22.2.2018.Sisak: Krađa novca iz novčanika
22.2.2018.Požar u staji u Topolovcu
22.2.2018.Dnevni događaji – sažetak
21.2.2018.Zatečen u krađi drva
21.2.2018.Na sisačkoj tržnici provaljeno u dva ugostiteljska objekta
21.2.2018.Dnevni događaji – sažetak
20.2.2018.Zimski uvjeti na cestama - savjeti vozačima
20.2.2018.U vožnji pao s ruda prikolice i smrtno stradao
20.2.2018.Rezultati provođenja pojačanih aktivnosti u prometu
20.2.2018.Dvije provale u trgovine mješovitom robom
20.2.2018.Sažetak događaja iz proteklog tjedna
20.2.2018.Dnevni događaji – sažetak
19.2.2018.Nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" u Petrinji
19.2.2018.U požarom zahvaćenoj kući pronađeno karbonizirano tijelo
19.2.2018.Sisak: Kazneno prijavljen za pokušaj protupravne naplate
19.2.2018.Kutina: Osumnjičeni za krađu i prikrivanje
19.2.2018.Mošćenica: Iz kuće ukraden novčanik
19.2.2018.Prekršaji u prometu


str.: 1 od 5. Ukupno: 87 zapisa.