POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO – MOSLAVAČKA
Rimska 19, 44 000 Sisak, tel.: +385 44 560 111

Policijska postaja Gvozd

Policijska postaja Gvozd

Mjesto: Gvozd

Adresa: Trg dr. Franje Tuđmana 5

Telefon: 044/560 939

Telefaks: 044/560 900

Načelnik Policijske postaje: MIJO RAPIĆ

 

Uredovno vrijeme upravnih poslova:

  • od 7.30 do 15.30 sati, za građanstvo od 7.30 do 15 sati

Telefonski brojevi:

  • 044/560 904 (viši upravni referent)
  • 044/560 932 (prijavništvo, osobne iskaznice, poslovi oružja, poslovi prometa, putne isprave, državljanstvo, stranci)
 
Policijska postaja Gvozd pokriva područje općina Gvozd i Topusko, koje su prema zemljopisnom položaju smještene u središnjem djelu Hrvatske. Prostire se na površini od 410,7 km², od čega 212,4 km² otpada na općinu Gvozd, a 198,3 km² na općinu Topusko.          
Područje je jednim djelom pokriveno šumom, dok je ostali dio poljoprivredno, građevinsko i naseljeno područje. Osim mjesta Vrginmost i Topusko u kojima su i sjedišta lokalne samouprave, nalazi se još i 34 naseljena manja mjesta seoskog karaktera, od toga 18 mjesta spada pod općinu Gvozd, a 16 mjesta pod općinu Topusko.
          
Na postajnom području živi sveukupno oko 5955 stanovnika (prema popisu iz 2011. godine), mješovite nacionalne strukture.
          
Stanovništvo se većinom bavi poljodjelstvom i stočarstvom, uz manji broj uposlenja u građevinskim i drugim poduzećima. Osim navedenog mjesto Topusko ističe se po termalnim vodama, pa je tako poznato kao jedno od važnijih rehabilitacijsko- rekreacionih centara.
          
U nadležnosti Policijske postaje Gvozd je sveukupno oko 680 km državnih, županijskih, lokalnih i ostalih prometnica, te državna granica u dužini od 34,1 kilometara.
          
Policijska postaja Gvozd graniči sa susjednom Republikom Bosnom i Hercegovinom te sa gradom Glina i općinama Lasinja i Vojnić. Na postajnom području nema graničnih prijelaza.
          
U Vrginmostu je 14. studenog 2008. godine osnovano Vijeće za komunalnu prevenciju Općine Gvozd u čijem se sastavu, osim predstavnika policije nalaze predstavnici škole, Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb i Centra za razvoj zajednice. Isto takvo Vijeće u Topuskom je osnovano 10. srpnja 2008. godine u manje više istom sastavu kao i Vijeće u Vrginmostu.
          
Zajednički cilj i svrha osnivanja ovih Vijeća je poboljšanje i unaprjeđenje partnerskih odnosa policijskih službenika, članova Vijeća i građana, a sve kako bi se osigurali ljepši, sigurniji i ugodniji uvjeti života na ovome području.
          
Djelovanjem strategije „Policija u zajednici“ Policijska postaja Gvozd na svom je području postavila dva plava tzv. sandučića povjerenja u koje građani mogu ubaciti pisma sa svojim pitanjima, pritužbama, prijedlozima policiji i sl.           
Jedan sandučić se nalazi u Topuskom (na ulazu u zgradu općine), a jedan u Vrginmostu (u zgradi općine u hodniku prizemlja).