POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO – MOSLAVAČKA
Rimska 19, 44 000 Sisak, tel.: +385 44 560 111

Policijska postaja Dvor

Policijska postaja Dvor

Mjesto: Dvor

Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 6 

Telefon: 044/560 039

Telefaks: 044/560 000

Načelnik Policijske postaje: DARIO POTALEC
 

Uredovno vrijeme upravnih poslova:

  • od 7.30 do 15.30 sati, za građanstvo od 7.30 do 15 sati 

Telefonski brojevi:

  • 044/560 021 (viši upravni referent)
  • 044/560 010 (prijavništvo, osobne isprave i poslovi prometa)
  • 044/560 042 (poslovi oružja, državljanstvo i stranci)
             
Policijska postaja Dvor teritorijalno je nadležna na području općine Dvor, na sveukupnoj površini od 504,9 km². Općina Dvor ima prema zadnjem popisu iz 2001. godine oko 5 74 stanovnika nastanjenih u 64 naselja: Bansko Vrpolje, Buinja, Buinjski Riječani, Čavlovica, Ćore, Divuša, Donja Oraovica, Donja Stupnica, Donji Dobretin, Donji Javoranj, Donji Žirovac, Draškovac, Dvor, Gage, Glavičani, Golubovac Divuški, Gorička, Gornja Oraovica, Gornja Stupnica, Gornji Dobretin, Gornji Javoranj, Gornji Žirovac, Grabovica, Grmušani, Gvozdansko, Hrtić, Javnica, Javornik, Jovac, Kepčije, Kobiljak, Komora, Kosna, Kotarani, Kozibrod, Kuljani, Lotine, Ljeskovac, Ljubina, Majdan, Matijevići, Ostojići, Paukovac, Pedalj, Rogulje, Rudeži, Rujevac, Sočanica, Stanić Polje, Struga Banska, Šakanlije, Šegestin, Švrakarica, Trgovi, Udetin, Unčani, Vanići, Volinja, Zakopa, Zamlača, Zrin, Zrinska Draga, Zrinski Brđani i Zut.
           
Područjem Policijske postaje Dvor od važnijih prometnica prolazi državna cesta D-47  i državna cesta D-6.
                                                                                                                                       
Karakteristika područja Policijske postaje Dvor je ta što je to tranzitno i granično područje. Graniči sa Bosnom i Hercegovinom u dužini granične crte od 69 kilometara, od čega 34 km čini riječni dio granice, a 35 km kopneni dio granice. Zaštitu državne granice na graničnom području obavlja granična policija pješačkim ophodnjama i ophodnjama uz korištenje prijevoznih sredstava, u cilju nadziranja kretanja osoba i prijevoznih sredstava uz državnu granicu, sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice i drugih kažnjivih radnji, osiguranja nepovredivosti državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija. Na graničnom području smješten je Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu Dvor (telefon 044/560 332) koji se nalazi u mjestu Matijevići, a na kojemu graničnu kontrolu obavljaju također policijski službenici granične policije. Na području graničnog prijelaza osim policije djeluju i druge službe: špedicija i carina (u vremenu od 8 do 20 sati).
           
Policijska postaja Dvor na svom postajnom području uz navedene poslove od 2006. godine provodi i projekt „Policija u zajednici“, dok je 2007 godine na inicijativu Policijske postaje osnovano Vijeće za prevenciju Općine Dvor koje se sastoji od članova policije, lokalne zajednice sa načelnikom Općine Dvor, Sudbene vlasti i pravosuđa, Centra za socijalnu skrb, ravnatelja Osnovne škole, predstavnika udruge mladih  te predstavnika zdravstva. Zajednički cilj i svrha ovoga Vijeća je prevencija u odgojno obrazovnim ustanovama te uključivanje kontakt policajca u provođenju preventivnih aktivnosti s ciljem educiranja učenika o štetnosti uporabe opojnih droga, zlouporabi alkohola, duhanskih proizvoda, upoznavanja istih s Zakonskim odredbama (ZSPC-a, JRM-a, Obiteljski zakon i dr.), koje je izvanredno prihvaćeno od strane djece, mlađih i starijih maloljetnika, kao i njihovih roditelja.
           
Kroz rad Vijeća za prevenciju Općine Dvor, 7. travnja 2009. godine u Dvoru je otvoren Informativni centar policije (ICP), u središtu mjesta u Ulici Hrvatskog proljeća 2a. To je bio značajan korak u provedbi  strategije  „Policija u zajednici“. Uređenje ureda Centra realizirano je u sklopu projekta „Organizacija prevencije u lokalnoj zajednici“ koji je financiran od strane UNDP-a. Informativni centar policije je prostor u kojem se može i  „neslužbeno“ razgovarati s građanima, raspraviti konkretan problem, savjetovati i educirati građane. Ovo je prostor u kojem se građani mogu uvjeriti da se policijski posao ne sastoji samo u sankcioniranju prekršaja i kaznenih djela. Osim navedenoga ranije su već ostvareni zajednički projekti: Zatvorimo i uredimo okoliš nekorištene Srednje škole i Osvjetljenje Autobusnog kolodvora.
           
Na zgradi Općine Dvor, Trg bana Josipa Jelačića 10, na samom ulazu postavljen je plavi sandučić povjerenja u kojega građani mogu ubaciti pisma sa svojim pitanjima, pritužbama, prijedlozima policiji i sl.